środa, 22 lutego 2017

Serowe babeczki kokosowe, pomysł na posiłek BT

Hej!

Ostatnio sporo eksperymentuję w kuchni, próbując tworzyć niskowęglowodanowe słodycze. Jakiś  czas temu zmieniłam nieco sposób odżywiania, moje zapotrzebowanie pokrywam głównie tłuszczami i białkiem, a węglowodany ograniczam do jednego posiłku dziennie. Tylko jak tu żyć bez słodyczy, które tak kocham? No i właśnie, wcale nie trzeba z nich rezygnować. Wystarczy trochę kreatywności, chęci i można wyczarować coś pyszniutkiego i zdrowego. Serowe babeczki to moja alternatywa dla słodyczy naładowanych cukrem i mąką pszenną. Mam nadzieję, że godnie zastąpią pączki w jutrzejszy tłusty czwartek. 😁

SEROWE BABECZKI KOKOSOWE
(składniki na 6 sztuk)


Składniki:
- 150g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 15g WPI o smaku kokosowym
- 50g mąki kokosowej
- 40g oleju kokosowego
- 10g ksylitolu
- 60g wody lub mleka
- 30g masła orzechowego 100% (np z tego przepisu)
- łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ja, z braku czasu, wrzuciłam wszystko do jednej miski i zblendowałam. Jednak jak macie więcej czasu to polecam ubić żółtka z ksylitolem, dodać olej kokosowy, wodę oraz twaróg i miksować jeszcze chwilę do uzyskania gładkiej masy. Białka ubić osobno w oddzielnym naczyniu. Składniki suche połączyć ze sobą. Dodać mokre do suchych, wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. W ten sposób powinny wyjść jeszcze bardziej puszyste.

Masę przełożyć do foremek. Ja podzieliłam ją na 6 porcji. Układałam jedną łyżkę masy, następnie łyżeczkę (5g) masła orzechowego i kolejną łyżkę masy.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 min (ustawienie piekarnika góra-dół). Smacznego!